Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Εγκυμοσύνη και τοκετός (part 3)


Φυλλικό οξύ : Απαραίτητο για κάθε εγκυμοσύνη

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή του φολικού, μιας βιταμίνης που βρίσκεται φυσιολογικά σε ορισμένα τρόφιμα. Είναι μια πολύτιμη θρεπτική ουσία και ακόμα περισσότερο, όταν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος.

Ένα πολύ σημαντικό μέρος της ανάπτυξης πραγματοποιείται τις πρώτες βδομάδες της εγκυμοσύνης. Εάν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, για να σας χορηγήσει συνταγή για συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Η λήψη τους μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών γενετικών ανωμαλιών. Πράγματι η Αμερικανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας συνιστά σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης και επιθυμούν να συλλάβουν να καταναλώνουν 400 μικρογραμμάρια φυλικκού οξέος καθημερινά ώς μέσο μείωσης του κινδύνου μιας εγκυμοσύνης με παθήσεις του νευρικού σωλήνα (NTDs), όπως είναι η δισχιδής ράχη. Έαν είχατε στο παρελθόν μια εγκυμοσύνη που οδήγησε σε έμβρυο με πάθηση NTD, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μιας παρόμοιας κατάστασης έως και 70%, εάν παίρνετε 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ημερησίως ξεκινώντας την καθημερινή δόση σας 3 μήνες πρίν την σύλληψη και συνεχίζοντας μέχρι και το πρώτο τρίμμηνο της κύησης.

Το φυλλικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την λειτουργία των κυττάρων καθώς και για την σύνθεση του DNA - της δομικής μονάδας του γενετικού κώδικα. Φυλλικό οξύ θα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στα φασόλια, στα καρύδια, στους σπόρους, στο συκώτι αλλά και στα σκούρα πράσινα φυλλώση λαχανικά, όπως το σπανάκι. Για να πάρετε όμως τη συνιστώμενη δόση φυλλικού οξέος, θα χρειαστείτε συμπληρώματα.


Αλάτι

Στο παρελθόν οι έγκυες φρόντιζαν να περιορίζουν την ποσότητα αλατιού που θα κατανάλωναν. Οι νέες έρευνες συνιστούν το αντίθετο. Κατά τις τελευταίες βδομάδες της εγκυμοσύνης σχεδόν όλες οι γυναίκες παρουσιάζουν οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους, στα πόδια, στα δάχτυλα ή στο πρόσωπο. Αυτή είναι μια φυσιολογική απάντηση στα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων που κυλοφορούν στο σώμα σας. Ο σημαντικός περιορσμός του αλατιού, για να υποχωρήσει το οίδημα, θα έχει ώς αποτέλεσμα τη συγκράτηση νατρίου και νερού, γεγονός που επιδεινώνει το οίδημα.

Αν έχετε υψηλή πίεση αίματος (υπέρταση) ή παρουσιάσετε επιπλοκές αργότερα κατά την εγκυμοσύνη, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο και επιτραπέζιο αλάτι.

Τεχνητά γλυκαντικά

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν περισσότερες από 1500 τροφές με τεχνητά γλυκαντικά. Αυτέ περιλαμβάνουν τσίχλες, αναψυκτικά, γλυκά, ανάμικτα ποτά, ζελέ και καραμέλες. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύσταση υπέρ ή κατά της χρήσης των τεχνητών γλαυκαντικών, οι έγκυες γυναίκες θα ήταν φρόνιμο να περιορίσουν την ποσότητα στην διατροφή τους. Καταναλώστε τέτοιου είδους προιόντα με μέτρο.  

Έξυπνα πρόχειρα γεύματα


Παρακάτω ακολουθούν παραδείγματα έξυπνων και πρόχειρων γευμάτων :

Τραγανά:
  • Ωμά λαχανικά
  • Παξιμάδια ολικής άλεσης
Γλυκά
  • Φρέσκα φρούτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Μικρά κέικ με χαμηλά λιπαρά
Υγρά
  • Παγωμένο ή αεριούχο εμφιαλωμένο νερό
  • Χυμοί φρούτων με ανθρακικό
  • Γάλα με φρούτα στο μπλέντερ
  • Χυμοί λαχανικών

Θρεπτικά
  •  Μικρά κέικ ή ψωμάκια με φρούτα
  • Δημητριακά με γιαούρτι
  • Σούπες λαχανικών
  • Σάντουιτς με τόννο

Καφείνη

Η καφείνη είναι μια ουσία που περιλαμβάνεται στο ανθρώπινο διαιτολόγιο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχει στον καφέ, στο τσάι, στη σοκολάτα και στο κακάο. Η καφείνη προστίθεται συχνά σε αναψυκτικά και σε διάφορα φάρμακα, όπως σε χάπια για πονοκέφαλο και κρυολόγημα καθώς και για αλλεργία.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφείνης (200 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα) δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις κατά την εγκυμοσύνη. Αν καταναλωθεί όμως σε μεγάλες ποσότητες (500 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα ή και περισσότερο), η καφείνη αυξάνει το χρόνο που μένει το μωρό σας ξύπνιο και σε εγρήγορση, οπότε μπορεί να προκαλέσει μείωση του βάρους του και της περιμέτρου του κεφαλιού του.


Ο καφές είναι η συνηθέστερη πηγή καφείνης. Δεν πρέπει να πίνετε περισσότερο από 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα. Μην υποθέσετε ότι το τσάι από βότανα θεωρείται ασφαλές. Επειδή γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τα βότανα και την επίδρασή τους στην εγκυμοσύνη, καλό είναι να το αποφεύγετε.

Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες κατά την κύηση

Περισσότερες από 50 θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες, για να έχετε καλή υγεία, όταν είστε έγκυος. Παρακάτω υπάρχει μια περίληψη των πιο σημαντικών θρεπτικών ουσιών για σας και το μωρό σας.

Θρεπτικές ουσίες
Γιατί χρειάζονται
Οι καλύτερες πηγές
Πρωτείνες
Είναι τα κύρια δομικά συστατικά για τα κύτταρα του μωρού σας. Παρέχουν αποθέματα που θα χρειαστείτε για τον τοκετό και την γέννηση.
Αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, τυρί, γάλα, ξερά μπιζέλια, φασίολια.

Υδατάνθρακες
Παρέχουν ενέργεια για σας και το μωρό σας. Επιτρέπουν στις πρωτείνες να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των ιστών.
Ψωμί ολικής άλεσης. Δημητριακά και φρούτα, λαχανικά, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες.
Λίπη
Παρέχουν ενέργεια μακράς διάρκειας για την ανάπτυξη. Ιδιαιτέρως απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.
Άπαχο κρέας, ψάρια, πουλερικά, καρύδια, σπόροι, φυστικοβούτυρο, λάδια, μαργαρίνη.
Υγρά
Βοηθούν την αύξηση του όγκου των υγρών, εμποδίζουν την δυσκοιλιότητα και την ξηρότητα του δέρματος.
Νερό εμφιαλωμένο ή βρύσης, σούπες, χυμοί.
Βιταμίνη Α
Είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα, καλή όραση, και αύξηση των οστών.
Γλυκοπατάτες, καρότα, λαχανικά με σκουροπράσινα φύλλα, πεπόνια, βερίκοκα
Βιταμίνη C
Βοηθάει στο σχηματισμό γερών ούλων, δοντιών, και οστών του μωρού σας. Διατηρεί τους ιστούς σε άριστη κατάσταση, βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου.
Εσπεριδοειδή, μπρόκολα, ντομάτες, πιπεριές, μούρα, πεπόνια, πατάτες με φλούδα.
Φυλλικό οξύ
Βοηθάει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιριών και αιμοσφαιρίνης. Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμποδίσει γεννετικές ανωμαλίες.
Λάχανα με φύλλα σκουροπράσινα, ξερά μπιζέλια, φασόλια, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, εσπεριδοειδή, μπανάνες
Ασβέστιο
Βοηθάει στο σχηματισμό γερών οστών και δοντιών
Γάλα, τυρί, γιαούρτι, λάχανο, σαρδέλες, μπρόκολα και ξερά φασόλια.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου