Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Εγκυμοσύνη και τοκετός (part 1)



Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις μοναδικές περιόδους στη ζωή των περισσότερων γυναικών. Καθώς προσμένουν τη γέννηση του παιδιού τους, πολλές γυναίκες τρέφονται σωστότερα, γυμνάζονται περισσότερο και γενικά δίνουν μεγάλη προσοχή στην υγεία τους από πρίν. Παρόλο που η χρονική περίοδος των 9 μηνών μπορεί να είναι μικρή, εάν η εγκυμοσύνη αποδειχθεί δύσκολη ή αβέβαιη, τότε φαίνεται ατελείωτη.

Ευτυχώς ποτέ δεν ήταν καλύτερες οι συθνήκες για την απόκτηση ενός μωρού απ΄ότι στην εποχή μας. Η εγκυμοσύνη πάντα θα ενέχει κινδύνους για την μητέρα και το παιδί, αλλά η εξέλιξη της ιατρικής μας έχει διδάξει πώς να ελαχιστοποιούμε τα αναπόφευκτα προβλήματα. Με ιδιαίτερη φροντίδα και τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας πιθανότατα εσείς και το μωρό σας θα είστε δυνατοί και υγιείς.

Προετοιμασία για την εγκυμοσύνη

Πρίν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για μια πλήρη κλινική (σωματική) εξέταση. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί πολλές καταστάσεις, οι οποίες αρχικά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι όγκοι της πυέλου και η αναιμία είναι μερικές  μόνο από τις καταστάσεις που μπορούν να διαπιστωθούν έυκολα κατά την προσεκτική κλινική εξέταση.

Αν ο γιατρός σας ανακαλύψει κάποιο πρόβλημα υγείας, τις περισσότερες φορές αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε παιδί. Πριν όμως αποφασίσετε να μείνετε έγκυος, πρέπει η νόσος σας να είναι υπο έλεγχο. Μερικές έγκυες γυναίκες με χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να αντιμετωπιστούν καλύτερα απο ένα μαιευτήρα που είναι ειδικευμένος στις εγκυμοσύνες υψηλού επιπέδου.
Πριν κυοφορήσετε, είναι η κατάλληλη στιγμή, για να ζητήσετε πληροφορίες από τον γιατρό σας πάνω σε θέματα γενετικής και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες σας. Μπορεί στην οικογένειά σας να υπάρχει κάποια ειδική νόσος ή γενετική ανωμαλία. Ή μπορεί να είστε μεγαλύτερη των 35 ετών, να θέλετε να μείνετε για πρώτη φορά έγκυος και να ανησυχείτε για την πιθανότητα να αποκτήσετε παιδί με σύνδρομο Down ή άλλη γενετική ανωμαλία. Ή αν σε προηγούμενη εγκυμοσύνη παρουσιάσατε κάποιο πρόβλημα, όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό, ή παθολογική ανάπτυξη του εμβρύου, και να ανησυχείτε για ενδεχόμενη επανεμφάνιση του ίδιου προβλήματος, μία ειλικρινής συζήτηση με έναν ειδικό μπορεί να σας προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τις πιθανότητες που έχετε να κάνετε ένα υγιές παιδί. 

Το πιο πιθανό είναι ότι ο μαιευτήρας σας θα σας χορηγήσει συνταγή για λήψη φυλλικού οξέως. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, πρέπει να παίρνουν φυλλικό οξύ τουλάχιστον 1 μήνα πρίν από τη σύλληψη και να εξακολουθούν να το παίρνουν κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης. Έχει αποδιχθεί ότι το φυλλικό οξύ αποτρέπει την εμφάνιση γεννετικών ανωμαλιών ιδιαίτερα στο πρώτο σταδιο ανάπτυξης του εμβρύου (παθήσεις νευρικού σωλήνα).

Πριν σταματήσετε την αντισύλληψη, θα ήταν επίσης φρόνιμο να εξετάσετε τον τρόπο ζωή σας. Αν είστε υπέρβαρη και θέλετε να χάσετε βάρος, κάντε το πρίν μείνετε έγκυος. Η εγκυμοσύνη δεν είναι περίοδος να αρχίσετε δίαιτα. Αν είστε καπνίστρια, κόψτε το κάπνισμα. Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη έχουν την τάση να κάνουν ελλειποβαρή μωρά, και τα μωρά αυτά μπορεί να εμφανίσουν αναπτυξιακά προβλήματα. Επιπλέον οι καπνίστριες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα αποβολών και γέννησης νεκρών εμβρύων.

Μην χρησιμοποίησετε αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη. Αν παίρνετε φάρμακα με ή χωρίς συνταγή, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να τα συνεχίσετε, πρίν και αφού μείνετε έγκυος.

Προγεννητική φροντίδα

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτα νακάνετε για σας και το μωρό σας είναι να ζητήσετε προγεννητικό έλεγχο, αμέσως μόλις υποπτευθείτε ότι είστε έγκυος. Τη στιγμή που οι γυναίκες κλεινουν ραντεβού με ένα μαιευτήρα γνωρίζουν ήδη ότι είναι έγκυες - έχουν κάνει όλα τα συμπτώματα και το τέστ εγκυμοσύνης που έκαναν στο σπίτι βγήκε θετικό. Αν δεν έχει πειβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σας με ένα τέστ, μπορείτε να κάνετε ένα στο ιατρείο του γιατρού σας. Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν ό,τι αμέσως μόλις χάσετε μια περίοδο, ειδικά όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, να ζητήσετε προγεννητικό έλεγχο. Μην περιμένετε περισσότερο απο 2 μήνες το αργότερο.

Κατά την πρώτη επίσκεψή σας θα σας ζητηθεί να συπμληρώσετε λεπτομερώς ένα έντυπο για την υγεία σας. Ο γιατρός σας θα σας κάνει επίσης ερωτήσεις για το οικογενειακό σας ιστορικό και η συνολική σας υγεία και να προσδιορίσει αν υπάρχουν προυπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματαή όπου χρειάζεται ειδικά μέτρα κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η ημερομηνία σύλληψή σας, γι αυτό ο γιατρός σας θα κάνει ερωτήσεις για το ιστορικό του εμμηνορρησιακού σας κύκλου, για να προσπαθήσει να προσδιορίσει το πότε θα γεννηθεί το μωρό. Αυτό φυσικά γίνετε κατά προσέγγιση. Τα περισσότερα μωρά δεν γεννιούνται ακριβώς την ημερομηνία που λέει ο γιατρός. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί να γεννηθεί 2 εβδομάδες πρίν, ή 2 εβδομάδες μετά την αναμενόμενη ημέρα.

Μετά την λήψη του ιατρικού ιστορικού σας, ο γιατρός θα σας κάνει μια φυσική γυναικολογική εξέταση. Τυπικά μετά την πρωτη επίσκεψη συνήθως δεν θα ξαναγίνει γυναικολογική έξέταση παρά μόνο κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Τότε γίνεται, για να προσδιοριστεί αν επίκειται τοκετός.  Η εξέτσαση αίματος και ουρων γίνετε κατά την πρώτη επίσκεψη. Η επίσκεψη συνήθως ολοκληρώνεται με συζήτηση για την εγκυμοσύνη, συμβουλές για την διατροφή, για την αύξηση του βάρους, την άσκηση καθώς και για την ενημέρωση για πιθανές επιπλοκές, όπως είναι η κολπική αιμορραγία. Οι περισσότεροι γιατροί βλέπουν τις εγκυμονούσες κάθε 4 με 6 εβδομάδες τους πρώτους 7 μήνες, μία με δύο φορές τον 8ο μήνα, και μετά κάθε εβδομάδα.

Μετά την αρχική επίσκεψη οι τακτικές -προγραμματισμένες επισκέψεις σας αρχίζουν με τον προσδιορισμό του βάρους και της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης και με εξέταση ούρων. Ο γιατρός σας θα θέλει επίσης να έχετε κάποια προβλήματα. Μετά από 10-12 περίπου εβδομάδες κυοφορίας ένα συναρπαστικό σημείο της επίσκεψής σας θα είναι, όταν θα ακούστε τους καρδιακούς παλμούς του μωρού σας, οι οποίοι ανιχνεύονται με μια συσκευή Doppler. Ο γιατρός θα ψηλαφίσει επίσης την κοιλιά σας, για να δεί αν το μωρό μεγαλώνει σωστά.

 Τέστ εγκυμοσύνης

Ο συντομότερος τρόπος, για να μάθετε σίγουρα να είστε έγκυος, είναι να κάνετε ένα τέστ εγκυμοσύνης. Το γονιμοποιημένο ωάριο την τέταρτη μέρα της ηλικίας του αρχίζει να εκκρίνει μια ορμόνη, η οποία ονομάζεται ανθρώπινη χορειακή γοναδοτροπίνη (HCG).  Η ορμόνη αυτή διασπείρεται μέσα στους ιστούς του σώματος και αρχικά μπορεί να ανιχνευτεί στο αίμα και λίγο αργότερα στα ούρα.

Οι περισσότερες σοκιμασίες (τέστ) εγκυμοσύνης γίνονται με ένα δείγμα ούρων που είναι πιο .ευκολο να λειφθεί από ό,τι ένα δείγμα αίματος. Πολλοί τύποι δοκιμασιών (τέστ) ούρων χρησιμοποιούνται, για να ανιχνευθεί η παρουσία της HCG. Τα περισσότερα τέστ εξαρτώνται από την αντίδραση μεταξύ της HCG και ενός αντι - HCG αντισώματος. Στη συνέχεια μια δεύτερη αντίδραση χρειάζεται, για να καθοριστεί αν έλαβε χώρα η πρώτη αντίδραση. Συχνά αυτή είναι μια αλλαγή χρώματος.

Τα περισσότερα τέστ εγκυμοσύνης είναι εύκολα στην χρήση και σχετικά ακριβή, αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες. Συνήθως περιέχουν ένα διάλυμα, το οποίο αναμειγνύεται με ούρα μέσα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα για μερικά δευτερόλεπτα. Μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο προσδιορίζεται σε λίγα μόνο λεπτά, η αλλαγή χρώματος στον σωλήνα υποδειλώνει εγκυμοσύνη. Σε άλλα τέστ σχηματίζεται ένας σκοτεινός δακτύλιος, αν είστε έγκυος.

Πόσο ακριβή είναι τα τέστ εγκυμοσύνης;

να έχετε στο νου σας τέστ εγκυμοσύνης, είτε γίνει στο σπίτι είτε στο γραφείο του γιατρού, θα είναι πιο ακριβές, αν χρησιμοποιήσετε τα πρώτα πρωινά ούρα της ημέρας. Επιπλέον, η ακρίβειά του εξαρτάται από το πότε θα κάνετε το τέστ καθώς και από το πόσο πιστά θα ακολουθήσετε τις οδηγίες. Εαν η δοκιμασία της εγκυμοσύνης γίνει την πρώτη ημέρα της καθυστέρησής σας, τότε το τέστ έχει περίπου 90% πιθανότητες ακρίβειας. Μεγαλύτερη ακρίβεια, περίπου στο 97%, θα έχετε, αν περιμένετε μια εβδομάδα μετά την αναμενόμενη έμμηνο ρύση σας.

Επίσης οι δοκιμασίες εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα όταν γίνονται τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης, μπορεί να δείξουν ότι δεν είστε έγκυος, ενώ εσείς είστε.Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης τα επίπεδα της HCG είναι χαμηλά και μπορεί να μην είναι ανιχνέυσιμα. Για το λόγο αυτό τα αρνητικά αποτελέσματα από οποιαδήποτε δοκιμασία εγκυμοσύνης είναι λιγότερα αξιόπιστα από ότι ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αν το αποτέλεσμα του τέστ είναι αρνητικό, αλλά εσείς έχετε συμπτώματα και σημεία εγκυμοσύνης, επαναλάβετε την δοκιμασία ή συμβουλευτείται τον γιατρό σας. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για επιβεβαίωση και προγεννητικό έλεγχο. Ο γιατρός θα σας πάρει δείγμα αίματος για την διεξαγωγή HCG τέστ.

  Βιβλιογραφία

 Mayo clinic, τόμος 2ος, 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου