Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εγκυμοσύνη και τοκετός (part 4)

Εγκυμοσύνη και άσκηση

Σήμερα όλο και περισσότερες υγιείς γυναίκες  γυμνάζονται καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό δε σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη είναι η περίοδος που πρέπει να αρχίσετε ένα έντονο πρόγραμμα ασκήσεων, ιδιαίτερα αν δεν είχατε γυμναστεί ποτέ στην ζωή σας. Εντούτοις, αν γυμναζόσασταν δυστηματικά πριν την εγκυμοσύνη σας, μπορείτε πιθανώς να συνεχίσετε εκτός κι αν ο γιατρός σας το απαγορεύσει. Πολλοί γιατροί συνιστούν ακόμα και στις γυναίκες που έκαναν προηγουμένως καθιστική ζωή να αρχίσουν σταδιακά ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα μακροχρόνια οφέλη ενος τακτικού προγράμματος ασκήσεων για τις γυναίκες είναι γνωστά. Τι επίδραση όμως έχει η άσκηση της εγκύου στο έμβρυο; Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση πιθανώς δεν έχει καμία επίδραση, θετική ή αρνητική, στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Εντούτοις, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση της μητέρας.

Αποτέλεσμα της καλής φυσικής κατάστασης μπορεί να είναι ένας ταχύτερος και ευκολότερος τοκετός, που πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη καρδιοαναπνευστική προσαρμογή και στην μεγαλύτερη αντοχή. Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό της σωματικής αντοχής της μητέρας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στον τοκετό κατά την φάση εξωθήσεως του μωρού. Οι γυναίκες που γυμνάζονται συστηματικά μπορούν συνήθως να εξωθήσουν για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να κουραστούν.

Παρ όλα αυτά γυμναστείτε με προσοχή. Λόγω των σωματικών και ορμονικών αλλαγών που γίνονται στο σώμα σας, είστε πιο ευάλωτη στις κακώσεις. Οι αρθρώσεις σας είναι περισσότερο ασταθείς και εύκολα υφίστανται τραυματισμούς, γιατί τώρα οι συνδετικοί σας ιστοί διατείνονται ευκολότερα. Επιπλέον, καθώς αλλάζει το σώμα σας, το κέντρο βάρους σας μετακινείται και μπορεί να νιώσετε ότι χάνετε την ισσοροπία σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές του σώματός σας.

Υπάρχουν πολλά σπόρ και ασκήσεις που είναι κατάλληλα για μια έγκυο γυναίκα. Μία από τις καλύτερες ασκήσεις είναι η κολύμβηση. παρέχει μια καλή καρδιαγγειακή τόνωση και δεν ενέχει τον κίνδυνο κάκωσης των αρθρώσεων, αφού είστε μέσα στο νερό. Οι ήπιες αεροβικές ασκήσεις είναι επίσης καλές. Το τζόκινγκ και η ποδηλασία είναι καλές ασκήσεις, αν παίρνατε μέρος σε αυτές και πρίν την εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση που αισθανθείτε μεγαλύτερη κόπωση από όση συνήθως, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε το επίπεδο των δραστηριοτήτων σας. Συχνά επίσης συνιστάται το βάδισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι συνήθως η βασική προτεινόμενη άσκηση σε μια έγκυο γυναίκα που πριν δεν γυμναζόταν.

Πριν επιλέξετε και ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Παρόλο που είναι ασφαλές για τις περισσότερες γυναίκες να γυμνάζονται κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για κάποιες έγκυες που έχουν ιατρική φύσεως προβλήματα, όπως η υπέρταση, η άσκηση γίνεται επικίνδυνη. Επιπλέον δεν πρέπει ποτέ να ασκείστε μέχρι σημείου εξαντλήσεως. Τέλος πίνετε πολλά υγρά, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου